Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مسعود لطیفیان» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت نسخه نویسی گیاه پزشکی افزود: آمارهای جهانی منتشر شده  نشان می دهد که  در سال ۲۰۱۹، ارزش بازار محصولات شیمیایی کشاورزی در سراسر جهان ۲۴۳ میلیارد دلار آمریکا بوده و  پیش بینی می شود این میزان در سال ۲۰۲۴ به حدود ۳۰۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور اضافه کرد: کشورهای «فرانسه، آلمان، لهستان، اسپانیا و انگلیس» به ترتیب در جایگاه اول تا پنجم تولیدکنندگان جهان قرار گرفته اند.

وی تصریح کرد: بر اساس داده‌های منتشر شده جهانی، در سال زراعی ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ کشور چین بالاترین میزان مصرف سموم دفع آفات را رقم زده است به طوری که به ازای هر هکتار از محصولات زراعی ۱۳ کیلوگرم سموم دفع آفات استفاده کرده است.

لطیفیان با اشاره به اینکه در این بین کشور آمریکا و برزیل در جایگاه دوم و سوم مصرف کنندگان برتر سموم دفع آفات قرار گرفته اند، گفت: داده ها ی منتشر شده همچنین نشان می دهد که کشور ایران نیز در این دوره در جایگاه ۵۴ دنیا قرار داشته است.

 معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور افزود: قاره آسیا پر مصرف ترین سموم دفع آفات بوده است به طوری که بالغ بر ۵۲ درصد از کل سموم استفاده شده در دنیا به این  قاره تعلق داشته و همچنین این داده ها نشان می دهد که آمریکا ۳۰ درصد، اروپا ۱۳.۸ درصد، آفریقا ۲.۱ درصد و اقیانوسیه ۱.۳ درصد از کل سموم دفع آفات مصرف شده در سطح جهانی را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: در صورت عدم مصرف سموم در برخی از محصولات کشاورزی، این محصولات توسط آفات کاملا از بین می‌رود اما نکته مهم اینجاست که در سیاست‌های سازمان حفظ نباتات، سم آخرین حربه‌ای است که برای کنترل آفات استفاده می‌ شود و رعایت دستورالعمل‌های سازمان حفظ نباتات برای بهینه سازی مصرف آفت کش‌های شیمیایی در دفاع از امنیت غذایی کشور مستلزم تجویز منطقی بر مبنای نظام نسخه نویسی گیاهپزشکی است.

لطیفیان براین باور است که مشکلات مربوط به  مدیریت تلفیقی آفات بدون سیستم نسخه نویسی موجب بروز اشتباه در نام، غظلت، دوره مؤثر آفت کش،  دستورالعمل مبهم و نامشخص در کاربرد آفت کش،  دستورات کنترل شیمیایی شفاهی نامفهوم،   صدور دستور اشتباه کنترل شیمیایی برای آفات و بیماری‌های گیاهی،  عدم امکان ثبت داده‌های آفات و بیماری‌های گیاهی و سوابق مدیریت کنترل،  بالا بودن میزان جعل در مدیریت آفت کش ها و تحمیل هزینه‌های پیامد آن به سیستم مدیریت تدارک آفت کش‌های کشور،  دوباره کاری در نوشتن داده های نسخه توسط گیاهپزشک و فروشگاه‌های آفت کش،  دستورات تکراری کنترل شیمیایی،  مشکلات تداخل آفت کش‌ها و  میزان بالای عوارض مصرف غیر فنی  آفت کش‌ها می شود.

معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور افزود: سیستم های سطوح بالاتر پیچیدگی (که هزینه راه‌اندازی و پیچیدگی بیشتری دارند) فرصت‌های بهتری را برای بهبود کیفیت، کاهش خطاها و بهبود کارایی مدیریت آفات به خصوص کنترل شیمیایی فراهم می کنند.

به گفته لطیفیان،  بیشترین مزایا از طریق بهبود در روابط بین کشاورز، گیاه پزشکان، فروشگاه آفتکش و همه ذینفعان واقعی و بالقوه دیگر درگیر در فرایند مدیریت کنترل شیمیایی به دست می آید.

معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه مزایایی مانند بهبود کیفیت، کاهش اشتباهات و بهبود کارایی کنترل شیمیایی در سطوح پایین تر نیز قابل دستیابی است، اضافه کرد: یک گیاه پزشک بر اساس موقعیت و منابع محلی خود می تواند از سطوح میانی این سیستم را آغاز کند و سپس با افزودن  قابلیت‌های بیشتری ارتقا پیدا کند، هدف نهایی، دستیابی به بالاترین سطوح و بیشترین منافع همه ذینفعان است.

لطیفیان ادامه داد: ذینفعان سیستم نسخه نویسی  گیاهپزشکی را کشاورزان (همچون زراعان، باغداران، گلخانه داران، بهره برداران از مراتع و جنگل)، ارائه کنندگان خدمات گیاهپزشکی شامل (متخصصین گیاهپزشکی، کلینیک ها، آزمایشگاه‌های تشخیص، صنایع تولیدکننده آفت کش،  کارکنان فروشگاه آفت کش و مؤسسات گیاهپزشکی دانشگاهی و تحقیقاتی)،  پرداخت کنندگان بیمه خسارات کشاورزی (طرح های بیمه محصولات مختلف کشاورزی)،  شبکه های فروشگاه آفت کش (فروشگاه های خرده فروش، توزیع کنندگان و تولیدکنندگان آفت کش‌ها) و سازمان‌های مقابله با فروش و قاچاق آفت کش‌ها هستند.

وی اظهار داشت: بیشترین مزایای سیستم نسخه نویس گیاه پزشکی به سازمان حفظ نباتات خواهد رسید، زیرا موجب حمایت از  تصمیم گیری آنان در مورد کشاورزان، ارتقای ایمنی کنترل شیمیایی، بهبود کیفیت و کارایی آفت کش‌ها، کاهش  هزینه های مراقبت و تسهیل فرایند پیش آگاهی و ردیابی می شود.

به گزارش ایرنا، گیاه‌پزشکی شاخه‌ای از علوم مرتبط با کشاورزی است که به دنبال گردآوری دانش و اطلاعات مربوط به عوامل آسیب‌رسان گیاهی در دو بخش بیماری‌های گیاهی و آفات گیاهی (حشرات) و تشخیص و شناسایی و مدیریت یا کنترل آنها است.

برچسب‌ها وزارت جهاد کشاورزی سیدجواد ساداتی نژاد کشاورزی سازمان حفظ نباتات کشور

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی سیدجواد ساداتی نژاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی سیدجواد ساداتی نژاد کشاورزی سازمان حفظ نباتات کشور کنترل شیمیایی سموم دفع آفات نسخه نویسی گیاه پزشکی آفت کش ها داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۶۱۰۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است

نوید نبوی زاده کارشناس حوزه انرژی در رابطه با ضرورت سوق دادن مصرف سوختی خودروهای کشور به سمت سوخت های جدید نظیر CNG به خبرنگار قدس اظهار کرد:  مصرف بالای بنزین، در کشور و حجم بالای مصرف غیربهینه خودروهای تولید داخل، مستقیما به کسری بودجه تبصره هدفمندی یارانه های انرژی منجر شده است و در دو سال گذشته روند صعودی داشته است، باید برای راهکار کوتاه مدت حل این ناترازی ارزی مهم و کاهش ناترازی بنزین، بر سوق دادن مصرف به سمت سوخت های جدید حرکت کنیم و از همین رو تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG باید در دستور کار قرار گیرد.

وی در مورد اهمیت به کارگیری CNG گفت: CNG عمدتاً از متان تشکیل شده است که ساده‌ترین هیدروکربن است. این ترکیب شیمیایی ساده باعث می‌شود که هنگام سوختن، محصولات کمتری تولید شود. در مقایسه، بنزین و دیزل از مولکول‌های پیچیده‌تری تشکیل شده‌اند که در فرآیند احتراق محصولات جانبی بیشتر و متنوع‌تری تولید می‌کنند. متان دارای نسبت کربن به هیدروژن بسیار پایین‌تری نسبت به بنزین یا دیزل است. این به معنای آن است که برای هر واحد انرژی تولیدی، متان کمترین میزان دی‌اکسید کربن را تولید می‌کند.

وی افزود: همچنین متان به دلیل ساختار ساده‌اش به طور کامل‌تری می‌سوزد. این احتراق کامل‌تر باعث می‌شود که میزان آلاینده‌های ناشی از احتراق ناقص مانند هیدروکربن‌های نسوخته و مونواکسید کربن به شدت کاهش یابد. علاوه بر این‌ها در احتراق CNG، آلاینده‌های خاصی مانند سولفور دی‌اکسید (SO2) و سرب، که معمولاً در احتراق سوخت‌های فسیلی دیگر تولید می‌شوند، به میزان بسیار کم یا اصلاً تولید نمی‌شوند. این مواد آلاینده مسئول ایجاد باران‌های اسیدی و دیگر مشکلات زیست‌محیطی هستند. بنابراین، استفاده از CNG به عنوان سوخت خودرو نه تنها کمک به کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای می‌کند، بلکه به کاهش آلایندگی کلی ناشی از حمل و نقل نیز کمک می‌کند، که این امر به نوبه خود سلامت عمومی و محیط زیست را بهبود می‌بخشد.

نبوی زاده در ادامه افزود: استفاده از گاز طبیعی فشرده (CNG) به عنوان سوخت برای موتور خودروها مزایای متعدد دیگری نیز دارد که از جمله می‌توان به بهبود عمر موتور و کارایی آن اشاره کرد. گاز طبیعی دارای خصوصیات احتراقی است که به کاهش سایش در قسمت‌های داخلی موتور کمک می‌کند. احتراق CNG کمتر باعث ایجاد رسوبات کربنی می‌شود، که این رسوبات معمولاً در اثر استفاده از بنزین یا دیزل تولید و موجب فرسایش سیلندرها و پیستون‌ها می‌شوند. CNG دارای نقطه احتراق بالاتری نسبت به بنزین است، اما در مقایسه با بنزین، دمای کلی احتراق CNG پایین‌تر است.

وی افزود: این امر می‌تواند به کاهش خطر ایجاد خرابی‌های ناشی از حرارت بالا در موتور کمک کند، بنابراین به طول عمر بیشتر موتور منجر می‌شود. به دلیل کمتر بودن رسوبات کربنی ناشی از احتراق CNG، روغن موتور نیز کمتر آلوده می‌شود. این امر به افزایش فواصل زمانی بین هر بار تعویض روغن و در نتیجه، کاهش هزینه‌های نگهداری موتور کمک می‌کند. همانطور که قبلاً ذکر شد، CNG تمایل کمتری به تولید رسوبات کربنی دارد.

وی گفت: این ویژگی به حفظ تمیزی بیشتر محفظه احتراق و دیگر قسمت‌های حیاتی موتور کمک می‌کند، که نه تنها عملکرد موتور را بهبود می‌بخشد بلکه می‌تواند به کاهش نیاز به تعمیرات مکرر نیز منجر شود. استفاده از CNG در موتورهای خودرو به کاهش انتشار مواد آلاینده خطرناکی مانند مونواکسید کربن، هیدروکربن‌ها و اکسیدهای نیتروژن در داخل محیط کمک می‌کند، که این نیز سلامت رانندگان و سرنشینان را تضمین می‌کند.

وی در جمع بندی صحبت های خود گفت: به این ترتیب، CNG نه تنها به دلایل زیست‌محیطی بلکه به خاطر مزایای عملی و اقتصادی که برای موتور خودروها دارد، به عنوان یک جایگزین عالی برای سوخت‌های سنتی محسوب می‌شود. با کاهش تولید آلاینده‌های خطرناک و حفظ سلامتی رانندگان و سرنشینان خودرو، سهم بزرگی در بهبود کیفیت زندگی ارائه می‌کند. در حالی که چالش‌هایی در زمینه تطابق خودروها با CNG وجود دارد، پتانسیل‌های آن برای کاهش اثرات منفی بر محیط زیست و ارتقاء کارایی و دوام خودرو، مزایای انکارناپذیری را ایجاد می‌کند. بنابراین، تشویق استفاده از CNG به عنوان سوخت خودرو نه تنها یک گزینه مسئولانه از نظر زیست‌محیطی است، بلکه به عنوان یک استراتژی هوشمندانه برای بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌های نگهداری خودرو نیز عمل می‌کند. در نهایت، این نه تنها به نفع محیط زیست است، بلکه به رانندگان این امکان را می‌دهد که در مصرف انرژی خودروهای خود صرفه‌جویی کرده و از سلامت بهتری برخوردار باشند.

دیگر خبرها

  • مدیرکل نظارت، کنترل فنی و استاندارد سازمان نقشه‌برداری معرفی شد
  • رئیس کل سازمان نظام پزشکی عنوان کرد؛ اهمیت جایگاه مامایی در خروج از سیاه چاله جمعیتی
  • دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات: مالیات مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات است
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات
  • فواید این گیاه خوراکی در کاهش وزن و حفاظت از قلب
  • استفاده محققان از باد به عنوان ابزاری برای جابجایی اشیا
  • مبارزه شیمیایی با آفات مزارع گندم و جو مازندران
  • بازدید دادستان کل کشور از اقدامات فرماندهی انتظامی هرمزگان
  • قدردانی دادستان کل کشور از اقدامات فرماندهی انتظامی هرمزگان